Portaalfrees

From Digimaken wiki

De freesmachine

Specificaties
Werkbereik (x,y,z) 1300 x 2500 x 90mm
Assen 3
Frees diameter 1-13mm
Max Spindle speed 18000 rpm
Spindle power 2KW
Max feedrate 5000 mm/min
Aansturing Gcode via LinuxCNC

De portaalfrees heeft een werkbereik van 1300x2500mm. Het materiaal kan met schroeven in de tafel vastgezet of geklemd tussen balkjes. De machine heeft geen vacuumtafel.

Onder portaal is ongeveer 90mm ruimte. Hoe dik een te frezen materiaal kan zijn, hangt af van de materiaalsoort en de gebruikte frees.

Deze portaalfrees is vooral geschikt voor het frezen van hout en kunststoffen. Voor het frezen van aluminium of andere lichte metalen is de machine minder geschikt, omdat er geen vloeistof-koeling mogelijk is. Frezen van metalen gaat dus héél langzaam en is daardoor duur. Zware metalen (staal) is zelfs helemaal niet mogelijk.

Veiligheid

De kracht en het gevaar van de freesmachine moet je niet onderschatten. Hij kan zowel zichzelf als omstanders behoorlijk beschadigen. Als gebruiker moet je dus goed opletten.

Basisregels voor veilig werken:

  • Draag bij de frees altijd gehoorbescherming en een veiligheidsbril.
  • Voer altijd de volledige checks uit voor je begint met frezen, ook als iemand anders voor jou al gefreesd heeft.
  • Kijk tijdens het frezen regelmatig of alles goed gaat.
  • Controleer voor je start of de maximale lengte, breedte en diepte(!!!) in LinuxCNC overeen komen met die van je werkstuk.
  • Ben je nog niet zo ervaren? Laat je opdracht voor je start door een professional controleren.

Stroom inschakelen

  • De stroom (380V) staat geheel uit als de machine niet in gebruik is. Je schakelt de machine aan met de grote 3-fase schakelaar buiten de frees-ruimte. In noodgevallen kan je deze schakelaar ook gebruiken om de hele machine in één keer uit te schakelen. Zet vóór je de machine aan zet de sleutel op de elektra-kast onder de CNC op stand 0.
  • De computer waarmee de frees bediend wordt heeft een aparte stroomvoorziening. Je zet de computer gewoon aan met de aan-knop en je moet de computer apart afsluiten na gebruik.

Machine voorbereiden

  • Start de computer en schakel de 380V stroom aan.
  • Controleer of de geleide-rails schoon is. Zo niet, maak deze schoon met een borstel en evt. de afzuiging.
  • Wacht tot de computer gestart is. Als het goed is verschijnt direct LinuxCNC in beeld.
  • Zet de schakelaar op de elektra-kast onder de frees op stand 1. In de onderbalk springt nu de status van ESTOP naar OFF.
  • Druk op F2 om de machine aan te zetten (status springt naar ON)
  • Beweeg met de pijltjestoetsen de freeskop tot ongeveer 10cm van de eindstops (Shift inhouden als je snel wilt bewegen).PgUp en PGDown bewegen de Z-as.
  • Klik met de muis op de 'HOME' button op het scherm. De machine voert nu zijn homing-routine uit. Pas als dit gebeurt is, weet de computer waar de freeskop zich bevindt. Voor die tijd kan je geen opdracht starten.
  • Op de Y-as zit aan beide kanten een puntige sticker. Deze moet aan beide kanten op het portaal dezelfde plek aanwijzen. Is dit niet zo, zet de machine dan op OFF en schuif de Y-as met de hand gelijk. Moet je meer dan 1cm schuiven? Klik dan opnieuw op HOME na het rechtzetten.
  • Na het homen staat de machine op het absolute nulpunt. Je kan nu je materiaal op de machine leggen (verplaats zonodig de kop met de pijltjestoetsen).

Werkstuk plaatsen en relatieve nulpunt instellen

  • Als de machine is ge-homed, is het tijd om je werkstuk op de machine te plaatsen. Leg het werkstuk op de machine. Je kan het nu vastzetten met schroeven, maar alleen als je zeker weet dat de frees nooit de positie van de schroeven gaat bereiken. Een andere truc is het werkstuk nog even los te laten liggen en eerst schroef-gaten te laten boren met de frees. Omdat die in je tekening staan, kan je ze zo plaatsen dat de frees er daarna niet meer komt.
  • Plaats het eerste freesje of boortje dat je gaat gebruiken in de machine. Maak hierbij gebruik van de best passende collet. Laat de stofkap nog even van de freeskop.
  • Op het scherm zie je de relatieve positie van de frees. Waarschijnlijk staat die nog ingesteld van een vorig werkstuk. Je kan nu de frees naar je werkstuk toe bewegen, zo dat de frees met zijn middelpunt precies boven de linker onderhoek van je werkstuk staat. Dit is de nul-positie van jouw werkstuk. Met TOUCH OFF (X, Y) sla je die positie op. Je ziet de relatieve positie op het scherm veranderen in 0,0
  • Als je het nulpunt hebt ingesteld, dan beweeg je je frees naar een punt boven je werkstuk. Beweeg de frees nu langzaam naar beneden, tot hij nog maar 1 a 2 mm boven het werkstuk is. Zet de snelheid (op het scherm) heel laag en beweeg nog lager, tot je het werkstuk net raakt. Eventueel kan je dit ijken door er een papiertje tussen te houden: als je dat niet meer kunt bewegen, zit je op het nulpunt. Pas op dat je niet te snel naar beneden beweegt: je freesje kan breken of je werkstuk kan beschadigen. Ook de hoogte (Z-as) stel je op 0 met touch-off.
  • Zet de machine na Z touch off direct 10mm omhoog (met PgUP). Als je de machine opzij zou bewegen terwijl de frees stilstaat op het materiaal, is de kans groot dat je frees krom buigt, breekt of in het materiaal krast.
  • Zet de machine verder omhoog om de stofkap te kunnen plaatsen. Zet de perslucht toevoer goed. Daarna is de machine klaar voor gebruik.

Opdracht starten

Je kan een opdracht laden (open file) en controleren of de dimensies overeenkomen met wat je verwacht .Let vooral op de diepte!

De frees start je met de "play" button. De afzuiging bedien je met een aparte schakelaar op de voorkant van de machine. Frees je iets anders dan hout, informeer dan vooraf of het stof wel in de afzuiging mag!