Difference between revisions of "CNCOntwerp"

From Digimaken wiki

Line 1: Line 1:
=Ontwerpen voor de Portaalfrees=
=Ontwerpen voor de Portaalfrees=


== Ontwerptips ==
Tips voor tijdens de ontwerpfase:
* De frees heeft zelf een dikte. Die moet tussen je objecten door passen, dus leg ze niet te dicht bij elkaar. 8 en 10 mm zijn veel gebruikte freesdiktes voor platen hout. Bij dikkere platen moet je de frees-sleuven ietsje breder maken dan de dikte van de frees, anders loopt de frees vast in de sleuf. 120% is een goed uitgangspunt.
* Als je verschillende onderdelen snijdt, moet je oppassen dat ze niet wegschieten als ze losgefreesd worden. Dit kan je voorkomen door tabs aan te brengen. Dit kan in je eigen tekening, maar beter in een latere fase (bij het omzetten van de tekening naar GCODE, in b.v. CamBam). Deze tabs moet je na het frezen zelf nog loszagen, dus het is wel handig alvast te bedenken waar je ze het beste kan plaatsen, zodat je geen lelijke plekken in je eindresultaat krijgt. Je kan ze b.v. alvast aangeven in als rechthoekjes in een aparte layer.
* Houd rond je ontwerp zo'n 2cm vrij tot de rand van de plaat. Hiermee behoudt de plaat zijn vorm en voorkom je dat er stukken wegschieten, die de frees of het werkstuk kunnen beschadigen.
* Zorg voor ruimte in de hoekpunten van het materiaal, zodat het met een schroef aan de tafel vastgezet kan worden, of teken (in een aparte layer) gaten in de tekening die als eerste gefreesd worden om een schroef in vast te zetten.
* Houd rekening met de ronding van de frees die je wilt gebruiken. In binnen-hoeken kan de frees nooit een 90-graden hoek maken, maar zit altijd de afronding van de frees. Je kan wel iets te ver doorfrezen (overcut) om te zorgen dat er een haakse stuk in past.
[[File:Overcut.svg]]
[[File:Overcut2.svg]]
== Software ==
Je kan de frees aansturen op basis van verschillende soorten bestanden:
Je kan de frees aansturen op basis van verschillende soorten bestanden:
* 2D ontwerptekening
* 2D ontwerptekening

Revision as of 14:08, 12 May 2018

Ontwerpen voor de Portaalfrees

Ontwerptips

Tips voor tijdens de ontwerpfase:

  • De frees heeft zelf een dikte. Die moet tussen je objecten door passen, dus leg ze niet te dicht bij elkaar. 8 en 10 mm zijn veel gebruikte freesdiktes voor platen hout. Bij dikkere platen moet je de frees-sleuven ietsje breder maken dan de dikte van de frees, anders loopt de frees vast in de sleuf. 120% is een goed uitgangspunt.
  • Als je verschillende onderdelen snijdt, moet je oppassen dat ze niet wegschieten als ze losgefreesd worden. Dit kan je voorkomen door tabs aan te brengen. Dit kan in je eigen tekening, maar beter in een latere fase (bij het omzetten van de tekening naar GCODE, in b.v. CamBam). Deze tabs moet je na het frezen zelf nog loszagen, dus het is wel handig alvast te bedenken waar je ze het beste kan plaatsen, zodat je geen lelijke plekken in je eindresultaat krijgt. Je kan ze b.v. alvast aangeven in als rechthoekjes in een aparte layer.
  • Houd rond je ontwerp zo'n 2cm vrij tot de rand van de plaat. Hiermee behoudt de plaat zijn vorm en voorkom je dat er stukken wegschieten, die de frees of het werkstuk kunnen beschadigen.
  • Zorg voor ruimte in de hoekpunten van het materiaal, zodat het met een schroef aan de tafel vastgezet kan worden, of teken (in een aparte layer) gaten in de tekening die als eerste gefreesd worden om een schroef in vast te zetten.
  • Houd rekening met de ronding van de frees die je wilt gebruiken. In binnen-hoeken kan de frees nooit een 90-graden hoek maken, maar zit altijd de afronding van de frees. Je kan wel iets te ver doorfrezen (overcut) om te zorgen dat er een haakse stuk in past.

Overcut.svg Overcut2.svg

Software

Je kan de frees aansturen op basis van verschillende soorten bestanden:

  • 2D ontwerptekening
  • JPG (2D) plaatje
  • 3D vorm

2D ontwerpen

Software

Om iets uit te snijden of in te snijden, gebruik je een vector-tekening. In een vector-tekening bestaat een lijn uit een begin- en eindpunt (en eventueel een kromming). Dit in tegenstelling tot een pixel-tekeningen, waarin een lijn bestaat uit een verzameling stipjes. Met de frees wil je een lijn kunnen volgen, aan de verzameling stipjes heb je dan niets. Veelgebruikte programma's om een vectortekening in te maken zijn:

  • Inkscape. Open Source Vector tekenprogramma (http://www.inkscape.org). Slaat files standaard op in het open SVG formaat. Inkscape heeft ook de mogelijkheid op JPEG's te importeren en te converteren naar een vectortekening. Een uitgebreide Inkscape-handleiding (en cursus) hebben wij ook: http://wiki.zb45.nl/index.php/InkscapeCursusVoorLasersnijdenZB45
  • LibreCAD / QCad. Open Source technisch tekenprogramma. Meer geschikt voor exacte maatvoering dan Inkscape, maar met minder handige foefjes.
  • AutoCAD. Het programma (van AutoDesk) waar QCad van is afgeleid.
  • Adobe Illustrator. De commerciele versie van Inkscape. Niet persé beter, wel duurder. Wordt helaas nog op veel design-opleidingen gebruikt.
  • Een 3D tekenprogramma zoals FreeCAD, Fusion, Rhino of Solidworks. In deze programma's kan je een 2D view van een object exporteren naar DXF.

Niet gebruiken: GIMP, Photoshop, Paint: dit zijn pixel-tekenprogramma's. Daar heb je niets aan voor de frees.

Exporteren als DXF

Uiteindelijk moet je je tekening exporteren als DXF in AutoCAD 2004 formaat, want dat snapt CamBam. Daarbij is het handig als je lijnen voor verschillende freesbewerkingen samen in een layer zet.