EggBot

From Digimaken wiki

The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Het is al weer bijna pasen! Dus tijd om een projectje uit de kast te halen dat al lang op onze whishlist stond: De Eggbot

Er zijn heel wat variaties EggBot gemaakt in de loop der tijd. Ik geloof dat het oorspronkelijke project bij EvilMadScientist vandaan kwam. Die hebben er inmiddels een commerciële kit van gemaakt, maar wel voor een prijs die niet meer leuk is. Gelukkig is het project wel goed Open Source gedocumenteerd en kan je er dus ook zelf eentje maken.

Veel eggbot-modellen werken op basis van een Arduino, maar "The Original Eggbot" gebruikt een speciaal EiBotBoard dat op een PIC-chip gebaseerd is. EiBotBoards zijn los te koop bij Sparkfun

Zelfbouw Project

Wij hebben de EggBot zelf samengesteld. Hier onze Bill of materials:

Koop onderdelen

onderdelen:	    aantal:	
M5 moeren	    26x	
M5 imbus bouten 25mm	12x	
M5 bolkop bouten 20mm	14x	
M5 ringen	    12x	
M5 grip ringetjes	26x	 
hoekjes 5mm gaten	13x
afstandhouders 20mm	4x	
M3 bolkop bouten 10mm	8x	
M3 moeren	    4x	
M3 ringen	    12x	
M3 bolkop schroeven 10mm 4x	
M4 bout 25mm	    1x	
stappenmotoren	    2x	
servo's	    1x	
springveer	    1x

Maak onderdelen

Onderdeel:	 Bestandsnaam:
voorplaat	 stranica_spredaj
achterplaat	 stranica_zadaj
zijplaat rechts	 stranica_desno_zunanja
zijplaat links	 stranica_levo stranica_desno_notranja
houder arm deel1	pero-nastavek
houder arm deel2	nosilec peresa - zoom
arm deel1	 pant-folija
arm deel2	 nosilec peresa - gordol
servohouder	 servonosilec
eihouders

Electronica

Wij gebruiken de originele print van Eggbot. die is te verkrijgen op: https://www.sparkfun.com/products/10025 . of de Duitse verzie: http://shop.evilmadscientist.com/productsmenu/partsmenu/188-ebb

Firmware en software

De Eggbot Inkscape Plugin werkt alleen met "echte" Eggbots: https://github.com/evil-mad/EggBot

PleasantSoftware gebruikt de Unicorn Gcode extension, maar die is wat verouderd.

Firmware: https://github.com/zaggo/SphereBot

Beter? https://github.com/cocktailyogi/EggDuino

Tips: zoek op eggbot/spherebot/egdduino op GitHub

http://3d-prints.blogspot.nl/2013/03/egg-bot.html

Firmware techniek

Accelstepper driver howto: http://www.airspayce.com/mikem/arduino/AccelStepper/classAccelStepper.html multi stepper: http://www.airspayce.com/mikem/arduino/AccelStepper/MultiStepper_8pde-example.html


Egg-bot Controle - Hardware

Instellingen voor de Eggbot van ZB45 Makerspace.

Eggbot Controle

Setup

Pen up position, 0-100%: 40 Pen down position, 0-100%: 30


Egg-bot de Luxe

Voor de Eggbot (de Luxe) (meer info Eggbot.com) gebruik je de software uit de volgende link: https://github.com/evil-mad/EggBot/releases en kies je de EggBot Software: Version 2.8.0

Template in Inkscape

Via deze link een uitleg over het gebruik van de Eggbot Extension in Inkscape: http://wiki.evilmadscientist.com/The_Eggbot_Extensions

De template die ik in Inkscape gemaakt heb heeft een afmeting van 3230 breed bij 755 px hoog. Anders raakt bij ons bij 800px hoog de pen de zijkanten van de Eggbot. Dit kan afhankelijk zijn van hoe de Eggbot gebouwd is, er kunnen kleine variaties zijn tussen de verschillende machines. Zo blijkbaar ook het aantal stapjes in de omtrek van het ei. Dat is bij ons 3230, ipv 3200. Is goed te testen door een streep, met een lengte van 3200 px over het midden van het ei te tekenen en te zien of de uiteinden elkaar raken. Anders moet het werkveld groter (in Documenteigenschappen) en de lijn langer.

Je kunt zelf het template aanpassen en in de Inkscape template volder toevoegen, zie hier: Aanpassen Template

Eggbot tekst 092.svg

Hierin heb ik voorbeelden opgenomen van het lettertype CamBam_Stick (te downloaden via: http://mrrace.com/CamBam_Fonts/. Dit is een single line font, hiervoor heb ik in deze template aanpassingen gemaakt voor bij Fill en Stroke. De vulling uit gezet bij Fill en de lijn aan gezet op 1 px bij Stroke.

Tekenen kun je dan in laag 1 (en 2 en 3), en deze dan via 'Layers' in de Eggbot controle versturen door enkel deze laag te selecteren + Apply.

Eggbot_tekst_spiral_2.svg


Uitleg van de Eggbot Spiral Wrap Text

Uitleg in naar handleiding van Evil Mad Scientist, met voorbeeld bestand van wat je krijgt bij aantal leestekens en aantal wendingen van de tekst rond het ei.


Type een tekst in het "Text"-veld en vul het aantal wendingen in die de tekst maakt rond het ei.

Kies één van de drie lettertypes: Sans, Times, or Script.

Het aantal wendingen hoeft geen heel getal zijn: je kunt waarden gebruiken als 8.5 of 5.5.

De lengte van de tekst wordt bepaald door de breedte van het werkveld van 3200 pixels (= gelijk aan de omvang van het ei) en het aantal wendingen. Bij de waarde 8.5, wordt de tekst dan 8.5 x 3200 pixels lang.

Daardoor, hoeveel meer wendingen de tekst maakt rond het ei, hoe langer de tekst kan zijn die je in het tekstveld invult.

Als de tekst kort is, verminder dan het aantal wendingen naar bijvoorbeeld 2 of 1.5.

Als een korte tekst in te veel wendingen rond het ei geschreven wordt, dan worden de letters te groot. Daardoor schrijft de Eggbot dan de bovenkant van de letters door de onderkant van de al geschreven tekst heen en zit er dus geen tussen ruimte meer tussen de spiraal van tekst.

Het is soms gemakkelijker een tekst eerst in een ander programma (bijvoorbeeld een teksteditor) te schrijven en dan te knippen en plakken in het 'Text'-veld van de Eggbot extension in Inkscape.


Voorbeelden lengte tekst en aantal wendingen

Bij onderstaande waarden blijft de tekst zo groot als het voorbeeld ei. (maximale tekst lengte, ivm minimale lettergrootte en leesbaarheid)

In dit voorbeeld bestand kun je zien wat je krijgt als je, volgens onderstaand voorbeeld, het aantal leestekens en het aantal wendingen varieert in de template Eggbot_tekst_spiral:

Voorbeeld_eggbot_spiral_tekst_grootte.svgaantal wendingen: 8.5 aantal letters+spaties: 600

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten. Beweeg de pan rustig heen en weer, zo bedekt de boter de hele bodem. 3. Pruttelt de boter? Doe dan het ei in de pan. De dooier moet nog steeds heel blijven. Zet het vuur laag en bak het ei 5 minuten. 4. Smeer een beetje boter (of niet!) op de bruine boterham. En laat het ei voorzichtig uit de pan op de boterham glijden. 5. Strooi een beetje zout of peper over je gebakken ei. Allebei kan natuurlijk ook als je dat lekker vindt.


aantal wendingen: 7.5 aantal letters+spaties: 492

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten. Beweeg de pan rustig heen en weer, zo bedekt de boter de hele bodem. 3. Pruttelt de boter? Doe dan het ei in de pan. De dooier moet nog steeds heel blijven. Zet het vuur laag en bak het ei 5 minuten. 4. Smeer een beetje boter (of niet!) op de bruine boterham. En laat het ei voorzichtig uit de pan op de boterham glijden.


aantal wendingen: 6.5 aantal letters+spaties: 430

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten. Beweeg de pan rustig heen en weer, zo bedekt de boter de hele bodem. 3. Pruttelt de boter? Doe dan het ei in de pan. De dooier moet nog steeds heel blijven. Zet het vuur laag en bak het ei 5 minuten. 4. Smeer een beetje boter (of niet!) op de bruine boterham.


aantal wendingen: 5.5 aantal letters+spaties: 370

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten. Beweeg de pan rustig heen en weer, zo bedekt de boter de hele bodem. 3. Pruttelt de boter? Doe dan het ei in de pan. De dooier moet nog steeds heel blijven. Zet het vuur laag en bak het ei 5 minuten.


aantal wendingen: 4.5 aantal letters+spaties: 287

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten. Beweeg de pan rustig heen en weer, zo bedekt de boter de hele bodem. 3. Pruttelt de boter? Doe dan het ei in de pan.


aantal wendingen: 3.5 aantal letters+spaties: 239

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten. Beweeg de pan rustig heen en weer, zo bedekt de boter de hele bodem.


aantal wendingen: 2.5 aantal letters+spaties: 170

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft. 2. Doe een klein klontje boter in de pan en laat de boter smelten.


aantal wendingen: 1.5 aantal letters+spaties: 103

1. Breek voorzichting 1 ei boven een kommetje. Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft.


aantal wendingen: 1 aantal letters+spaties: 56

Let er op dat de dooier, het gele bolletje, heel blijft.


Bij zeer korte teksten, zeg minder dan 60 letters+spaties, zet dan het aantal wendingen op 1. Dan raken de boven en onderkanten van de letters elkaar niet.

Bij kortere teksten wordt het letter type dan groter.


aantal wendingen: 1 aantal letters+spaties: 25

Kun jij je ei niet kwijt?