Leer 3D Printen met de Ultimaker

From ZB45 wiki

Leer 3D Printen bij ZB45 Makerspace

De workshop Leer 3D Printen is gericht op het 3D printen met de Ultimaker printers van ZB45 Makerspace.


Doelstelling van deze Workshop

Na het volgen van deze Workshop 3D Printen ben je in staat zelf een 3D ontwerp via het programma CURA om te zetten in een GCode en deze met een Ultimaker printer uit te printen.

Aan de hand van een eenvoudige klassikale ontwerp-opdracht leer je 3D printen. Hierbij maken we gebruik van het gratis 3D tekenprogramma Tinkercad en Ultimaker 3D printers. Met dit simpele modeleer programma kun je al aardig snel een object opbouwen uit geometrische vormen die je kan bewerken en voorzien van afmetingen. Door dit ontwerp te printen leer je waar je bij het modelleren voor 3D printen op moeten letten. Iedere productie-methode heeft namelijk zijn mogelijkheden en beperkingen.

Tijdens het printen is er verder aandacht voor andere 3D tekenprogramma's en verschillende 3D print-technieken.

Wij gaan er vanuit dat je met deze introductie in het 3D printen zelf verder kunt orrienteren op het gebied van 3D tekenprogramma's. Op het moment dat Tinkercad niet meer toereikend is voor jouw tekeningen, heb je waarschijnlijk wel inzicht gekregen in welk professioneel programma geschikt is voor jouw ontwerpen.

Dit kunnen de opensource tekenprgramma's zijn als OpenSCAD, FreeCAD of Blender. Een gratis programma als Fusion 360 (van Autodesk). Of (dure) programma's als Rhino, Solid Works of AutoCAD.

Hierna kun je op een dinsdag tijdens de open inloop langskomen om een eigen (klein) ontwerp te printen. Zo doe je nog meer ervaring op.
3D Printen bij ZB45 tijdens 'open inloop'

Je kunt tijdens de open inloop van ZB45 op dinsdagen tussen 12.00 - 21.30 uur langs komen om jouw ontwerp (op schaal) te testen. Je kunt de machines dan een half uur gratis gebruiken en betaalt voor de materiaalkosten. Neem dan op zijn minst het .stl bestand mee, wij maken dan hier met jouw de g-code.
Pay of Share

Als tegenprestatie van het gratis gebruiken van de machines vragen we je wel een verslag te maken van het werken met de machines en jouw ontwerpen. Waardoor anderen weer kunnen leren van jouw ervaring, met bijvoorbeeld instellingen van de software en de machine. Of jouw tekening gebruiken als basis voor een uitgebreider ontwerp of voor een andere toepassing.

Als je groter of meer wil printen dan kun je op andere dagen van de week bij ZB45 een 3D printer reserveren voor €10,00 per uur (excl. materiaal kosten).
Presentatie van de Workshop 3D Printen

Presentatie Workshop 3D Printen