Waar moet de tekening aan voldoen?

From ZB45 wiki

Recept voor een succesvolle snij-opdracht

Maak de tekening in een vector-tekenprogramma als Inkscape of Illustrator.

  • Het werkoppervlak van de Trotec is 600x300mm, maak het werkveld in je tekening in dan liggend 600mm breed en 300mm hoog.


  • Gebruik RGB kleuren: rood (#FF0000) en blauw (#0000FF) voor snijden, en zwarte gevulde vlakken (#000000) voor graveren.


  • Maak snijlijnen 0,1mm breed


  • Zet alle elementen in één laag. verwijder alles wat je niet wilt snijden of markeren, zoals steunlijnen of oude elementen (onzichtbaar maken helpt soms niet!)


  • Zoek van tevoren het materiaal uit dat je gaat gebruiken en pas de maat van je werkblad daarop aan! De laser heeft een formaat van 300x600 mm. Je werkblad mag dus nooit groter zijn dan dat.


  • Zorg dat je geen dubbele lijnen in je tekening hebt, deze zullen dan ook allemaal gesneden worden.


  • Embed images, voeg foto's in in de tekening. Als de foto's niet in het bestand staan dan zal de computer waar vanaf we de laser aansturen ze niet vinden.


  • Zet fonts om naar paths voor je je bestand opslaat. Als het lettertype niet op de computer staat waar vanaf we de laser aansturen, dan maakt die er weer een simpele Helvetica van en ben je je opmaak kwijt.


  • Denk aan stencil-fonts als je letters uitsnijdt.


  • Pas op met hele kleine vormen, die kunnen door het raster van de lasersnijder vallen. Of opgaan in het snijverlies.


De Trotec software kan aan verschillende kleuren een verschillende laser-operatie toekennen. Wij gebruiken rood (RGB #FF0000) en blauw (#0000FF) voor snijden en zwart (RGB #000000) voor graveren.

Het programma Inkscape is open source en is zowel voor Windows, Mac als Linux te downloaden vanaf de website van Inkscape.

De handleiding van de 'Cursus Inkscape voor het maken van Lasersnij-tekeningen' van ZB45 vind je ook op deze wiki: InkscapeCursusVoorLasersnijdenZB45. Je kunt je ook aanmelden voor deze cursus via de website van ZB45.

Bewerkingen

Snijden

De vector-lijnen om door het materiaal heen te snijden moeten RGB rood (stroke: #FF0000) of RGB blauw (stroke: #0000FF) zijn.

De lijndikte moet 0.1mm dik zijn. Dikkere lijnen worden door de software niet als snijlijn herkend. (Wij krijgen vaak tekeningen binnen waarbij de lijn geen stroke van 0.1 mm is, maar een fill. Als we die naar de laser zouden sturen, zou de laser elke lijn twee keer snijden, want aan beide zijden van de fill zit een stroke!)

Let op: opacity (alpha value) moet voor alle lijnen op 100% staan. Als ze transparant zijn, zelfs maar een héél klein beetje, dan slaat de laser de lijnen over!

Markeren

Hierbij volgt de laser de lijn, net als bij het snijden. Je krijgt dus mooie ononderbroken lijnen, maar nu wordt het materiaal niet doorgesneden, maar slechts een beetje ingebrand.

Deze vector lijnen moeten RGB rood (stroke: #FF0000) of RGB blauw (stroke: #0000FF) zijn. Ook hierbij moeten de lijnen 0.1mm dik zijn. In de software van de lasersnijder pas je dan het vermogen en de snelheid aan aan de gewenste bewerking (door het materiaal heen snijden of in het oppervlakte van het materiaal markeren).

Let op: opacity (alpha value) moet voor alle lijnen op 100% staan. Als ze transparant zijn, zelfs maar een héél klein beetje, dan slaat de laser de lijnen over!


Graveren

Een vlak in de tekening kan in het oppervlak van het materiaal gegraveerd worden. De machine scant dan eigenlijk de vlakken in de tekening en maakt dan gebruik van zwart en grijstinten.

Bij deze vorm van graveren volgt de laser niet de vorm van de tekening (zoals bij vectoren), maar beweegt hij in hoge snelheid van links naar rechts over het materiaal. Hiermee kunnen bitmaps (foto's) en vector-tekeningen in het materiaal gegraveerd worden.

Als het tekenvlak egaal van kleur is, dan zal de lasersnijder het hele vlak met hetzelfde vermogen graveren. Als het tekenvlak een foto is, opgebouwd uit grijswaarden, dan zal de lasersnijder zijn vermogen variëren op basis van de grijswaarden. Kleuren in een kleuren foto worden door de machine ook gelezen als grijswaarden.

Een vector-lijn die op deze manier gegraveerd moet worden, moet een lijndikte hebben tenminste 0.5mm is, anders ziet de software het niet als een 'vlak'.

Let op: opacity (alpha value) moet voor alle lijnen op 100% staan. Als ze transparant zijn, zelfs maar een héél klein beetje, dan slaat de laser de lijnen over.