Cursus Fusion 360

From Digimaken wiki

Cursus Fusion 360 van DigiMaken

Fusion 360 is een 3D CAD-tekenprogramma. Hiermee kun je 3D modelleren aan voorwerpen of onderdelen die je zelf wil maken met digitale maakmachines.

In deze lessen bakenen we de vele mogelijkheden van Fusion 360 af en richten we ons op het maken van ontwerpen voor 2D lasersnijden/CNC frezen en 3D printen.


Leerdoel:

- In les 1 verkennen we het programma: welke menu's vind je waar? En maken we een eenvoudige tekening, waarvan de vorm te 3D printen is. Hierbij leer je al hoe je een overzichtelijke tekening opbouwt, waarin je kan werken met parameters.


- In les 2 werken we verder aan de opbouw van een tekening, met gebruik van parameters en de 'history'. We maken deze les een ontwerp dat te exporteren is als dxf, waarna je dit bestand kan lasersnijden of CNC-frezen.


Ben je geinteresseerd in deze cursus dan kun je dat aangeven via het formulier op de website: Digimaken.nl Cursus Fusion 360.

Je krijgt dan bericht voor de eerst volgende cursus.


Liesbeth d'Hont (februari 2021) Cc.logo.pngNd.large.pngBy.large.png


Voorbereiding

Installeer vooraf gaand aan de cursus thuis alvast het programma Fusion 360 op jouw computer, hierbij moet je ook een account aanmaken bij Autodesk.

Kijk alvast of het programma goed opent op jouw computer en kijk ook al eens in jouw Autodesk account online. Door deze voorbereiding alvast thuis te doen, blijft er in de les meer tijd over om te besteden aan de mogelijkheden van het programma zelf.

Als je deze voorbereidingen niet alvast thuis doet, maar denkt dit bij aanvang van de les nog te installeren, zorg je voor vertraging van de les. Dit is uitermate storend voor de andere cursisten. Doe daarom deze voorbereiding al op tijd thuis.

Vergeet voor de cursus niet je laptop, met voeding en muis mee te nemen.


Les 1

Leerdoel:

- Orientatie

- Components

- Planes (XY, XZ, YZ)

- Sketches

- Features (create, modify, bodies)


In les 1 kijken we in welke menu's verschillende functies te vinden zijn.

We gebruiken alleen de MODEL functie. De FORM functie gebruiken we niet.


In deze les maken we een simpele tekening, waarvan de vorm te 3D printen is.


Account - mappen delen

Per project of map kun je anderen uitnodigen om mee te kijken of mee te tekenen aan jouw ontwerpen. Maak een map aan voor Les 1, geef deze map een naam met jouw naam en les 1 daarin verwerkt, en nodig mij uit om deze map te delen, zo kan ik als docent meekijken met jouw tekening.


Als je als docent een project of map deelt met de leerlingen, door deze uit te nodigen de map met jouw te delen, dan kan iedereen alle tekeningen in deze map aanpassen of zelfs verwijderen.

Dus ook als leerlingen hun tekeningen in deze map opslaan, kunnen ze door andere leerlingen weer verwijderd worden.

Het is dus wel handig om een voorbeeld bestand te delen met de leerlingen, die ze dan kunnen openen en opslaan als een eigen bestand in hun Fusion account.


Bij een tekeningen van een leerling kun je dus beter mee kijken in de map van die leerling zelf, als die jou als docent heeft uitgenodig die map met jou te delen. Dan kunnen dus geen andere leerlingen deze tekening bewerken of verwijderen.

Wel kun jij via jouw account een tekening van een leerling openen en via het smart board laten zien aan de andere leerlingen.


Verkennen van het programma

User interface overview is een link naar een overzichtelijk weergave van de Fusion interface. Wat zit waar?


Gedurende de opdracht van Les 1 gaan we de interface verkennen.


De bovengenoemde website gebruiken we vaker in deze lessen, onder andere voor een overzicht van de Keyboard Shortcuts.


Om rond te kijken in je ontwerp kun je het handigste de kubus rechts boven in gebruiken. Door een vlak aan te klikken krijg je dat aangezicht, maar door een hoekpunt of een ribbe te verslepen verandert je zichtspunt. Door op het huisje te klikken zie je het ontwerp schuin van voren.

Navigate the Canvas

Kubus front.png Kubus hoek.png Kubus ribbe.png


Instellen preferences vóór het tekenen

Het is aan te raden een aantal PREFERENCES aan te passen voorafgaand aan het tekenen. Deze instellingen vind je in het menu onder jouw account naam.


Kies in dit menu het volgende bij:

- Default modeling orientation: Z up

- Reverese zoom direction: V (in het geval het tegengesteld voelt als je in- en uitzoomt met het scrollwiel van je muis)10 Verschillende Menu's

Gedurende de opdracht van Les 1 gaan we deze menu's op verschillende plekken in het programma verkennen.


Data Panel

Menu data panel.png

Menu data panel rechtermuis.png


File Menu

Menu filemenu.png


Tool bar - Menu

Menu sketch.png


Browser - Active - Menu

Menu browser active comp history.png

Menu browser rechtermuis sketch.png


Sketch Palette

Menu sketch palette.png


History - Menu

Menu history rechtermuis.png


Rechtermuis - Algemeen - Menu

Menu alg rechtermuis.png


Component Color Swatch

Menu color swatch.png


Grid - Zoom - Navigation

Menu grid zoom.png


Preference - Menu

Menu preference.png
14 Gebruikte handelingen in Les 1

Create Component

Create component.png


Create Sketch

Create sketch.png


Extrude Body

Extrude body.png


Create Sphere

Create sphere.png


Move

Move.png


Edit Sketch

Edit sketch.png


Selection Filters

Selectionfilters selectall.png


Sketch Dimensions

Sketch dimension.png


Sketch - Normal construction

Normal construction les1.png


Sketch - Mirror

Sketch mirror.png


Menu - Hidden profile

Menu hidden profile.png


Extrude - Cut

Extrude cut.png


Modify - Chamfer - Fillet

Modify chamfer.png Modify fillet.png


Save as STL - New component - Keep tools

Combine for stl.png Save stl.pngLes 2

Leerdoel:

Herhaling van Les 1:

- Orientatie

- Components

- Planes (XY, XZ, YZ)

- Sketches

- Features (create, modify, bodies)


Aanvulling met:

- Parameters

- History

- Export dxf


In deze les maken we een parameterische tekening die te exporteren is al dxf, waardoor het bruikbaar is voor het CNC frezen of lasersnijden.
Components, Sketches, Bodies

Om een overzichtelijke tekening te maken, waarin je gebruik kan maken van de HISTORY, lijnen kan projecteren van vlakken naar sketches (met project-include) en bodies kan samenvoegen of aftrekken (met combine, cut, keep tools) is het van belang te tekenen met COMPONENTS.

In een COMPONENT teken je een onderdeel van je ontwerp, met SKETCHES (op OFFSET PLANES) en extrudeert daaruit BODIES. Alle COMPONENTS hebben deze opbouw.

Deze COMPONENTS zie je allemaal terug in de HISTORY als je COMPONENT COLOR SWATCH aan vinkt. Als een COMPONENT active is dan zie je alleen de HISTORY van deze COMPONENT.

Als ik in een eerder getekende COMPONENT lijnen uit een later getekende COMPONENT wil toevoegen, kan ik een nieuwe SKETCH maken in de eerste COMPONENT. De latere COMPONENT is dan zichtbaar door de SKETCH heen, waardoor ik lijnen of bodies hieruit kan projecteren op deze SKETCH.

Dit lukt niet als de SKETCHES en BODIES onder elkaar in de basis van de tekening staan. Dan zie je later getekende onderdelen niet, als je eerder getekende SKETCHES wil aanpassen.
12 Gebruikte handelingen in Les 2

Create Component

Component.png


Sketch Line

Sketch line noconstraints.png


Sketch - Constraints

Sketch constraints.png


Parameters

Parameters.png


Sketch dimentions - Parameters

Parameters sketch dimentions.png


Extrude symetric - Parameters

Parameters extrude symmetric.png


Offset Plane

Offset plane.png


Redefine Sketch Plane

Redefine sketch+plane.png


Mirror along Offset plane

Fusion mirror body.png


Sketch - Normal construction

Normal construction.png


Project - include

Fusion project.png


Sketch rectangle snap to cross-point lines

Fusion sketch rectangle.png


Edit Feature

Fusion edit feature.png


Offset plane voor Mirror

Fusion offset2.png


Combine - Cut - Keep tools

Cut keeptools.png


Midplane voor Intersect voor DXF

Fusion midplane.png


Intersect body voor DXF

Fusion intersect.png
Instructie filmpjes voor Fusion 360 - beginners

Instructables heeft een aantal duidelijke instructie filmpjes voor beginners. Met jouw Autodesk Account kun je inloggen bij Instructables. Hieronder een aantal links naar goede Fusion 360 instructie films van Instructables. Soms zijn deze gericht op het 3D Printen, soms op het tekenen voor een CNC frees of lasersnijder.


Huiswerk na Les 1

Het bekijken van het eerste filmpje van The Hour of Making van Instructables. Dit zijn in totaal 3 Youtube filmpjes (hiervoor is geen login nodig) van de Online Classes die zij enige tijd geleden gaven. Na de uitleg uit Les 1 is het eerste filmpje van The Hour of Making een interessant vervolg om te zien hoe je de handelingen die je inmiddels geleerd hebt verder kan gebruiken.De handelingen "Project - Include" en verschillende "Constraints", hebben we nog niet behandeld. Deze komen in Les 2 aanbod.


Huiswerk na Les 2

Er zijn vaak meerdere manieren mogelijk om hetzelfde ontwerp te tekenen. De instructiefilmpjes hieronder laten op sommige punten een andere aanpak zien, dan wij in de lessen gebruikt hebben. Haal uit al deze informatie de benaderingen die voor jou en het ontwerp dat je maakt het prettigste werken.

Wel zou ik gebruik blijven maken van COMPONENTS in de opbouw van al jouw tekeningen: de basis tekening, met COMPONENTS van de verschillende onderdelen, en in iedere Component de SKETCHES en BODIES. Ook kun je in veel gevallen het handigste gebruik maken van PARAMETERS, daar waar je maten in je tekening moet toevoegen.


  • Instructables lasersnij Flat Pack layout: Smart Phone Stand Scroll down tot 'Model Your Phone in Fusion 360'. Uiteindelijk openen zij .dxf bestanden in Illustrator, maar daar kun je ook het open source programma Inkscape gebruiken.
  • Instructables lasersnij 3D lamp ontwerp: 3D Lamp Uiteindelijk open zij .dxf bestanden in Illustrator, maar daar kun je ook het open source programma Inkscape gebruiken.


Andere interessante linkjes naar meer uitleg over mogelijkheden van Fusion 360

  • De 'Getting Started' sites van Autodesk, waar iedereen die zich bij Fusion 360 aanmeld via een email naar toegeleid wordt.
  • Assembly en Joints:
 - moving bodies and components: Moving bodies and components
 - Assembly Joints (As build joints, rigid group, ground, motion link): Assembly joints

https://www.youtube.com/watch?v=_g5Nv9_iNDA https://forums.autodesk.com/t5/fusion-360-design-validate/making-a-slot-for-a-pin-slot-joint-from-an-arc-path/td-p/7252501 https://www.autodesk.com/products/fusion-360/blog/finishing-your-design-with-motion-study-analysis/ https://www.youtube.com/watch?v=nngmNos6VI4


  • Fusion 360 Basic Training: Fusion 360 Basic Training Hier staat de tekst uitleg, de bij behorende tekeningen vindt je in het Fusion 360 programma onder 'Samples' en 'Basic Trianing'.
  • Direct Modeling: Direct Modeling zonder history. Interessante manier van tekenen zonder history en parameters. Wel kun je nog steeds aanpassingen doen en kun je heel andere (cobinaties van) features gebruiken

https://www.youtube.com/watch?v=O8AfCReT3Kg